Maanpuolustusnaisten liiton jäsen
Header

Kenttäkeitin

soppatykkiKENTTÄKEITIN M-29

Vihdin Maanpuolustusnaiset hankkivat kenttäkeittimen eli soppatykin helmikuussa 2001 Vammalan asevarikolta. Meitä oli kolme hakijaa Seija ja Paavo Hacklin ja Sari Havukorpi. Suurin odotuksin lähdimme matkaan. Todellisuus oli karua. Kaikki myynnissä olevat keittimet olivat tosi huonossa kunnossa. Yritimme löytää asiantuntijan avustuksella vähiten ruostuneen ja kolhiintuneen yksilön. Löysimmekin keittimen ja kotimatka koitti.

Keitin vaati perusteellista remontointia. Talkoilla, upseereiden ja aliupseereiden kanssa kunnostimme keitintä. Kiitos heille avusta. Ihan talkoovoimin ei keitin kuntoon tullut vaan paikallinen peltisepänliike korjasi mitä talkoilla emme kuntoon saaneet.

Käytännössä keitin on täysin uusittu.
Tämä m-29 on sodan käynyt keitin. Sillä voidaan keittää max 200 litraa ruokaa, eli ruokkia n.600 syöjää. Ehdoton minimi määrä joka keittimellä voidaan valmistaa on 70 litraa jolla ruokitaan n.200 syöjää. Keittojen valmistaminen onnistuu vallan mainiosti. Keitin toimii puilla. Hernekeittoa olemme valmistaneet keittimellä kymmeniä kertoja.

Yhdistyksellä on myös pienempi Teuvakeitin. Se on kenttäkeitin, joka palvelee noin 50 henkilön tarpeita.

Esimerkki hernekeiton valmistamisesta:
Pese edellisenä iltana herneet n.40kg ja laita ne saaveihin yön yli turpoamaan. Leikkaa lihat.
Aamulla herätys n. klo 5.00. Laita piippu paikoilleen ja tarkista että keitin on vaakasuorassa. Täytä keittimen pikkukattilat a` 30 litraa vedellä. Tarkista mittatikulla sopiva värttinäöljyn määrä.
Lisää etukattilaan vettä vähintään 70 litraa ja siivilöidyt herneet. Jos ”tavaraa” on liian vähän voi keitin palaa ”puhki”. Pistä tuli pesään, aloita pienillä puilla ja lisää tarpeen mukaan. On turvallisempaa keittää pienellä liekillä kuin suurella. Tarkkaile että varoventtiilit pysyvät puhtaina ja auki. Keitin toimii kuten painekattila. Puita lisätään tarpeen mukaan. Lihat ja mausteet lisätään keittoon. Keitto on valmista n. klo 11.
Kun keitto on valmista tulen voi antaa sammua sillä vaipassa oleva värttinäöljy pitää ruoan vielä pitkään kuumana.

Keittimen puhdistuskin vie oman aikansa. Kun ruoka on tyhjennetty etukattilasta, suurimmat ruoan tähteet kaavitaan ja raaputetaan muovilastalla pois ja etukattilaan kaadetaan lämmintä vettä.
Kansi suljetaan ja padan annetaan liota n. puolisen tuntia .Pata pestään puhtaaksi, pikkukattiloista tyhjennetään vesi, piippu nuohotaan ja tulipesä tyhjennetään. Lopuksi koko keitin huuhdellaan.

Vihdin Maanpuolustusnaiset vuokraavat Teuva-keitintä. Vuokrausohjeet sivulla ”säännöt ja lomakkeet”.