Maanpuolustusnaisten liiton jäsen
Header

Puheenjohtajan tervehdys

28.11.2015

(Puhe Vihdin reserviläisjärjestöjen tanssiaisissa Ojakkalan suojeluskuntatalolla 28.11.2015)

Kunnioitetut sotiemme Veteraanit, herra Eversti, hyvät naiset ja herrat, vapaaehtoisen maanpuolustustyön tekijät.

”Katajansitkeiden naisten joukko, ämmäporukka, muurahaisarmeija, ytylataamo, meidän oma kansa, energiamylly, tukipilaririvistö. Pitää perheet koossa, hoitaa velat, kantaa taakat, selvittää sotkut, kuivaa kyyneleet, hoivaa, hellii, lohduttaa, jalat tanakasti maan kovalla kamaralla.” Osuva kuvaus suomalaisesta naisesta, suomalaisessa naisessa on sankariainesta.

On oikein mukavaa, että meiltä naisilta pyydettiin puheenvuoroa ja näin voimme tuoda esille naisnäkökulmaa vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä toimimisesta.

Näin henkilökohtaisesti, Fysioterapeutin silmälle on oikein ilo katsella hyväryhtistä, suoraselkäistä väkeä ja en tässä nyt tarkoita pelkästään maanpuolustusaatetta vaan ihan fyysistä olemusta. Eräs herra kysyi minulta hiukan sarkastiseenkin sävyyn, että mihin maanpuolustusnaisia tarvitaan? Pelkkää rokan keittoako vain?  Julkinen kuvahan on se, että maanpuolustusnaiset muonittavat soppatykin kanssa eri tilaisuuksissa. Tästähän me olemme ylpeitä.

Naisten maanpuolustustyö on harrastuksena hieno mutta myös yhteiskunnallisesti merkitsevä. Naisten tapa toimia on vaan hieman erilainen kuin miesten; niin arjessa kotona kuin yhdistystyössäkin. On myös rikastuttavaa lähestyä maanpuolustustyötä eri näkökulmasta kuin miesjärjestöillä. Vaikka olisihan se mielenkiintoista osallistua ampumaharjoituksiin meidän naistenkin. Joissakin naisyhdistyksissä on säännölliset ampumaharjoitukset ja yhdistysten välisiä kilpailuja. Tästä voisin olla hieman kateellinenkin.

Toimintamme selkeä aate on maanpuolustustahdon, tiedon –ja taidon ylläpitäminen ja vahvistaminen. Tällä hetkellä tärkein tehtävämme on Veteraanien kunnioittaminen ja veteraanityöhön osallistuminen.

Tehtävämme on tiedostaa ja luoda kokonaisturvallisuutta olemalla ajassa, kouluttautumalla ja tekemällä yhteistyötä eri järjestöjen kuten Reserviläisjärjestöjen kanssa. Kokonaisturvallisuus on kaikkien asia. Maanpuolustusnaiset ovat energisiä ja aktiivisia naisia, jotka toiminnallaan haluavat olla tuomassa meille kaikille hyvää ja turvallista elinympäristöä ja Isänmaata.

Naisille arjen turvallisuuteen ja kriisitilanteisiin tähtäävää koulutusta ja varautumista järjestää Naisten Valmiusliitto, johon Maanpuolustusnaisten liitto kuuluu. 2x vuodessa järjestettävät Nastaharjoitukset, Somaharjoitukset ,Jotos  ja muut MPK:n viikonloppukoulutukset kouluttavat  satoja jopa tuhansia naisia vuosittain. maastokurssi taitaa olla vuodesta toiseen suosituin kurssi.

Mutta mitä voimme tehdä paikallisella tasolla niin, että nuoret kiinnostuisivat jatkamaan tätä arvokasta perinteen siirtämistä eteenpäin.

Mielestäni meidän pitäisi yhdessä teidän miesten kanssa lyödä hynttyitä yhteen, hyödyntää paikallinen osaaminen ja voimavarat. Näinhän on menneinä vuosina tehty, meillä ainakin naiset muistelevat hyviä yhteisharjoituksia. Miksi emme aktivoisi tätä toimintaa. Itse näkisin, että meidän kannattaisi aloittaa vaikka menemällä metsään. Maastoharjoitusten organisointi on miehille tutumpaa kuin meille naisille, mutta kyllä meilläkin olisi annettavaa tämän kaltaiseen harjoitukseen. Työn alla on jo Aliupseerien kanssa hätäensiapukoulutus kevääksi. Yhteistä on myös Jatkosotaan lähtijöiden marssi 19.6 kirkolta tänne Suojeluskuntatalolle.

Synergiaa ja yhteistä näkyvyyttä saisimme myös Naistenmessuilta vierekkäisiltä messupaikoilta, ehkäpä meillä on vielä mahdollisuus hakeutua  samalle tontille. Lähimpänä yhteisenä tapahtumana on ensi viikolla lippuseremoniakoulutus jossa Upseerit toimivat kouluttajina meidän yhdistyksen naisille. Kyllä näitä yhteisen tekemisen malleja löytyy kunhan vain tahtoa löytyy.

Olin pari viikkoa sitten Reserviläisjärjestöjen ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteisessä syyskokouksessa Porissa. Ottamatta mitenkään kantaa tämän päivän eurooppalaiseen hankalaan ja ehkä ennalta-arvaamattomaankin tilanteeseen sen enempää, niin totean kuitenkin Juhlaseminaarissa puhuneen Ilkka Kanervan sanoin; lehti on nyt käännetty lopullisesti niin Euroopassa kuin Suomessakin. Tätä tulevaisuusskenaariota vasten meidän yhteinen vapaaehtoinen maanpuolustustyö näyttäytyy sitäkin arvokkaampana.

Adolf Ehrnroothin sanoin: Suomi on hyvä maa, se on puolustamisen arvoinen ja sen ainoa puolustaja on sen oma kansa.

Toivotan teille oikein hauskaa loppuiltaa mitä mainioimman terveysliikunnan  tanssin merkeissä!

Juhlat jatkukoot  ja juhlistakaamme Suomen 98. itsenäisyyttä ensi viikonloppuna!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.